Veelgestelde vragen

Wij staan voor je klaar

Overweeg je om je aan te melden voor een huurwoning bij Texelwende? Waarschijnlijk heb je enkele vragen. Hier beantwoorden we de meest voorkomende vragen. Als je toch nog ergens mee zit, aarzel dan niet om contact op te nemen met de verhuurmanager.

Stel je vraag aan
Schep makelaars

Verhuurmanagers Texelwende

088 126 6660 nieuwbouw@schepvastgoed.nl

Algemeen

Er komen 120 woningen in Texelwende, verdeeld over 70 middenhuurwoningen die verhuurd zullen worden door Rabo SmartBuilds en 50 sociale huurwoningen die verhuurd zullen worden Woontij. Ga naar de website voor verdere verhuurinformatie over de sociale huurwoningen.

De middenhuur woningen vallen in het zogenaamde middenhuursegment. Dat betekent dat de huurprijs ligt tussen € 880,-, nu de bovengrens van sociale huur en € 1150,-. De exacte huurprijzen worden in een later stadium bekend gemaakt.

In totaal zijn er 70 woningen. 10 Comforthof woningen (bungalows), 30 Compacthuis woningen (2 slaapkamers, 2-laags) en 30 Familiehaven woningen (3 slaapkamers, 2-laags).

Er komen drie typen middenhuur woningen, ze variëren in grootte, aantal slaapkamers en aantal woonlagen.

 • Familiehaven: 2-laags, 3 slaapkamers en 78 m2 woonoppervlak
 • Compacthuis: 2-laags, 2 slaapkamers en 62 m2 woonoppervlak
 • Comforthof: 1-laags, 2 slaapkamers en 78 m2 woonoppervlak  

Prognose april 2024

De woningen worden toegewezen aan de best passende kandidaat. Hierbij wordt gekeken naar: de voor de woningen gestelde inkomenseis, woningvoorkeuren, beschikbaarheid, volledigheid van het dossier en de finale check.

Ja, bovenop de maandelijkse kale huur betaal je maandelijks een voorschot servicekosten. Je ontvangt hier elk jaar een afrekening van. De hoogte van het voorschot servicekosten is op dit moment nog niet bekend. Waar je servicekosten voor betaalt, is opgenomen in de huurovereenkomst. Het kan bijvoorbeeld zijn voor het onderhoud van de beplanting bij de woning of het vervangen van filters voor de klimaatinstallatie. Je ontvangt altijd hiervan een separate opgave en jaarlijks een overzicht van de servicekosten. De samenstelling van de servicekosten is in een wettelijk kader bepaald. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid. Daarnaast zijn er nog andere vaste lasten zoals gemeentelijke heffingen, water en elektra.

Naar verwachting worden de woningen gefaseerd vanaf Q3 van 2024 opgeleverd.

De wijk is autoluw, dus parkeren kan op speciaal daarvoor bestemde parkeerplekken. Je moet dan nog een klein stukje lopen, een uitgelezen kans om je benen te strekken en een buurtje tegen te komen! Bij de Comforthof woningen kan je tot voor de woningen rijden en eventuele boodschappen of andere bagage uitladen. Parkeren kan erna op één van de parkeerplekken.

De woningen beschikken over een inpandige berging. Daarnaast heeft iedere woning een eigen externe berging , deze is aan de kopse kant van het woningen blok gesitueerd.

Een waarborgsom ter hoogte van één kale maandhuur is standaard. In sommige gevallen zal er een extra zekerheid worden gevraagd indien:

 • je niet voldoet aan de inkomenseisen zoals gesteld;
 • je wel voldoet aan de inkomenseisen, maar dit door toevoeging van eigen vermogen;
 • je jouw inkomen (deels) verkrijgt uit het (eigen) vermogen;
 • je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer, al dan niet zonder personeel;

Uiterlijk voor de sleuteloverdracht dient de eventuele borg te zijn betaald.

Alleen de Comforthof woning is op de gastentoilet na rolstoel toegankelijk.

Nee, de woningen worden verhuurd in de middenhuur waardoor het aanvragen van huursubsidie niet mogelijk is.

Momenteel is de Kolibrievlinder nog een bouwplaats, daarom is het niet mogelijk de woningen te bezichtigen. Wij plannen nog een kijkmoment later in het bouwproces voor alle huurders en zorgen voor voldoende beeldmateriaal op deze website.

Huurvoorwaarden

De woningen zijn bestemd voor mensen die aan Texel verbonden zijn, bijvoorbeeld als je al op het eiland woont of werkt. Juffen en meesters, helden uit de zorg, en politieagenten en brandweervrouwen en –mannen krijgen voorrang. Dit zijn zogenaamde maatschappelijke beroepen die Texel laten draaien.

Ja, maar mensen met een maatschappelijk beroep krijgen voorrang bij de toewijzing van de woningen.

Voor het huren van een woning in het project zijn er twee inkomenseisen:

 1.  Je huishouden moet een middeninkomen hebben
 2. Je huishouden moet voldoen aan de minimale inkomenseisen van 3,5 maal de kale huurprijs per maand als bruto huishoudinkomen.

Onder huishouden verstaan we een alleenstaande dan wel 2 personen die een gemeenschappelijke huishouding voeren.

Je voldoet aan een middeninkomen indien jouw verzamelinkomen (dit is jouw inkomen dat is vastgelegd bij de belastingdienst) ligt tussen de onderstaande inkomensgrenzen:

 • Voor éénpersoonshuishouden tussen € 47.700,- en € 71.549,- bruto per jaar.
 • Voor een meerpersoonshuishouden tussen € 52.672,- en € 79.007,- bruto per jaar.

Bovengenoemde bedragen zijn gebaseerd op de inkomensgrenzen voor 2024. Het verzamelinkomen bij dat bij de belastingdienst is vastgelegd, is inclusief vakantiegeld, bonussen en/of andere variabele toeslagen.

Je bruto huishoudinkomen moet voldoen aan de minimale inkomenseisen t.w. 3,5 maal de kale huurprijs.
Het bruto huishoudinkomen is exclusief vakantiegeld, variabele toeslagen, bonussen etc.

Rekenvoorbeeld
Stel de kale huurprijs is € 1.000,- per maand en je gaat samen met je partner huren. In dit geval betekent dit dat jij en je partner een gezamenlijk bruto inkomen dienen te hebben van minimaal: 3,5 x € 1.000,- = € 3.500,- per maand. Vakantiegeld, vaste eindejaarsuitkeringen etc. worden hierbij niet meegerekend.

Het tweede inkomen kan voor 100% worden meegerekend

Indien een huurder de pensioengerechtigde leeftijd bereikt mag het bruto (pensioen)inkomen met 25% verhoogd worden in een toetsing met het minimaal bruto huishoudinkomen .

Jouw onderneming bestaat minimaal 2 jaar en over deze periode kunnen de cijfers worden aangeleverd.

De minimale huurperiode bedraagt 12 maanden en loopt daarna door voor onbepaalde tijd. Na 12 maanden is de huur per hele kalendermaand opzegbaar.

Garantstelling van ouders of derden is niet toegestaan

Er wordt enkel verhuurd aan alleenstaanden, samenwonenden en gezinnen. Dat betekend dat woningdelers niet zijn toegestaan.

Het is alleen mogelijk om een woning te huren met voldoende inkomen volgens de gestelde eisen. Als er door de student aan de eisen wordt voldaan is het mogelijk een woning te huren. Garantstelling door ouders of derden is niet toegestaan.

De huisvestingsvergunning is van toepassing bij middenhuurwoningen met een huurprijs tot maximaal €1.250,- per maand (prijspeil 2024). Meer informatie over de huisvestingsvergunning vind je op de website van de gemeente Texel.
LET OP: een huisvestgingsvergunning aanvragen is pas mogelijk met een getekende huurovereenkomst van de nieuwe woning. Daarnaast is het van belang om binnen 4 weken na oplevering in te schrijven op het adres. Anders vervalt de vergunning. De kosten voor deze vergunning bedragen € 131,65.

Documenten

Check allereerst in de Veelgestelde vragen of je voldoet aan de gestelde huurvoorwaarden. Indien je hier niet aan voldoet, kan je helaas geen woning bij ons huren. Zodra de verhuur van start is gegaan kun je je inschrijven via deze projectwebsite.

Wij maken het makkelijk voor jou. Voor SmartBuilds Texel hebben wij Datakeeper ingeschakeld. Datakeeper heeft de mogelijkheid om “up to date” data op te halen bij verschillende instanties, zoals “Mijn UWV, Mijn pensioen, Mijn belasting etc”. Met 1 druk op de knop geef je toestemming aan Datakeeper om deze gegevens te gebruiken en veilig met ons te delen.

Voor de 1e toewijzing vragen wij wel enkele documenten uit welke je in jouw dossier, en afhankelijk van jouw inkomenssituatie, kunt nazien. Denk bijvoorbeeld aan een werkgeversverklaring, jaarstukken bij zelfstandig ondernemerschap en een verhuurdersverklaring.

Nadat de woningen zijn toegewezen vragen wij de Datakeeper uit bij deze kandidaten.
Op basis van deze validatie gaan wij de woningen definitief toewijzen.

Afwerking van de woning

Nee, de woningen worden voorzien van een hoogwaardig afgewerkte keuken en badkamer

De keuken is voorzien van een combimagnetron, inductie kookplaat, recirculatie afzuigkap, koelkast met vriesvak en vaatwasser.

Alle badkamers zijn voorzien van een wastafel en inloopdouche. De Comforthof en de Familiehaven woningen zijn voorzien van een 2e toilet in de badkamer.

Nee, je dient zelf zorg te dragen voor de vloerafwerking.

Alle wanden worden kaal opgeleverd maar zijn voorbehandeld en derhalve behang- en schilderklaar (dit geldt niet voor de technische ruimten)

Circa 263 centimeter.

Nee.

De woningen hebben een betegeld terras van circa 9m2 (Compacthuis), 10m2 (Comforthof woning) en 13m2 (Familiehaven)

Er is een individuele warmtepomp. De natte ruimtes zijn voorzien van elektrische radiator, de woonkamer is voorzien van vloerverwarming en de overige ruimtes hebben een radiator.

Ja, de woningen zijn gasloos, zeer goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en ze zijn grotendeels gebouwd met hout, een gezond en natuurlijk materiaal. Doordat ze energiezuinig zijn, is er minder elektriciteit nodig voor verwarming.

Wonen in hout kent veel voordelen: hout bevat geen giftige of chemische stoffen en het straalt een warme en rustige sfeer uit. Bovendien zorgt hout voor een aangenaam en stabiel woonklimaat. En leuk om te weten: hout is in vergelijking met beton of staal veel lichter waardoor er minder brandstoffen nodig zijn voor het transport. Dit maakt het efficiënter en duurzamer. Daarnaast slaat hout CO2 op, een belangrijke functie in het licht van klimaatverandering.​

Ja, er is glasvezel in de woning aanwezig. De meterkast van de woning wordt voorzien van een aansluiting van Kabeltex.

Ja, de woningen worden geplaatst in een hofjesstructuur. Hierdoor is contact met de buren makkelijk en laagdrempelig. Iedereen die Texelwende betreedt heeft toegang tot de hofjes.

Verzekeren

Als er iets met je spullen in je huurwoning gebeurt, dan wil je goed verzekerd zijn en liever niet zelf voor de kosten opdraaien. De verzekeringen voor de spullen in je nieuwe huis moet je zelf regelen. SmartBuilds werkt samen met Rabobank. Via Rabobank kun je verzekeringen van Interpolis afsluiten. Je leest meer over het verzekeren van je huurhuis op Rabobank.nl.

Met een inboedelverzekering verzeker je spullen in en om je huis tegen schade, brand of diefstal. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, elektronica, kleding en andere bezittingen. SmartBuilds werkt samen met Rabobank. Zij kunnen je helpen met je verzekeringen. Wil je meer weten over het verzekeren van je huurwoning? Ga naar de website van Rabobank.

Het is verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je een woning huurt. Deze verzekering dekt schade die je per ongeluk aan anderen toebrengt. Stel dat je per ongeluk waterschade veroorzaakt aan de woning van je onderbuurman, dan kan de aansprakelijkheidsverzekering de kosten dekken. SmartBuilds werkt samen met Rabobank. Via Rabobank kun je verzekeringen voor je huurhuis afsluiten. Je leest hier meer over op Rabobank.nl.

Overig

Marsweg Zuid is aangewezen als een locatie waar de woningen tijdelijk mogen blijven staan, in dit geval is tijdelijk een lange periode: wel 40 jaar! Dit is een mogelijkheid die volgt uit de Crisis- en Herstelwet, waarbij er op terreinen die geen woonbestemming hebben toch gewoond mag worden.

Na 40 jaar is het de bedoeling dat de woningen verplaatst worden naar een andere locatie. Het feit dat de woningen verplaatsbaar zijn doet niks af aan de kwaliteit. Ook hoef je niet bang te zijn voor flexibele of kortlopende huurovereenkomsten.​ Je zult misschien denken: verplaatsen, hoe dan? Omdat de woningen in een fabriek worden gebouwd en helemaal ‘af’ op Texel aankomen, zijn ze na 40 jaar ook weer makkelijk weer op te pakken en te verplaatsen.

Het duurt nog een hele tijd, maar inderdaad, na 40 jaar zal deze woonlocatie (met grote waarschijnlijkheid?) verplaatst worden. We zullen alle huurders er altijd en tijdig op wijzen dat de woningen op een tijdelijk locatie staan. Je weet dus altijd wanneer het huurcontract afloopt.

Nee. De gemeente Texel is eigenaar van de grond en er is voor Marsweg Zuid een vergunning van 40 jaar afgegeven waarin de woningen mogen blijven staan.

De Brabantse bouwer Barli gaat de woningen bouwen in hun huizenfabriek in Uden. Na een zorgvuldige selectieprocedure zijn zij als beste partij naar voren gekomen qua kwaliteit, prijs en duurzaamheid.

De woningen worden in de fabriek helemaal afgemaakt, tot aan de keuken en badkamer aan toe. Ze komen daarom helemaal ‘af’ aan op het eiland. Hierdoor kunnen ze snel op locatie geplaats worden waardoor omwonenden vele malen minder last zullen ervaren van de bouwperiode. Deze manier van bouwen maakt het op termijn ook weer relatief eenvoudig om de woningen te verplaatsen. Ook al is het bouwproces misschien anders dan je gewend bent, de woningen hebben dezelfde hoge kwaliteit als woningen die op een bouwplaats worden gebouwd. We noemen dit woningen die voldoen aan het bouwbesluit voor permanente woningen. Dit betekent dat ze voldoen aan alle geldende bouwtechnische voorschriften en veiligheidseisen

Rabobank komt elke dag voorbeelden tegen van het nijpende tekort op de woningmarkt. Is het niet via het dagelijkse nieuws, dan zijn het wel verhalen van medewerkers of klanten. Daarom is in 2021 Rabo SmartBuilds opgericht, vanuit de gedachte dat Rabobank een bijdrage kan en wil leveren. We zien dat voornamelijk mensen met middeninkomens in de huidige markt moeilijk aan een geschikte woning komen. Omdat woningbouwprojecten vaak zo’n 7 tot wel 23 jaar kunnen duren, komt de versnelling van de bouw van extra woningen maar langzaam op gang. Rabo SmartBuilds speelt hierop in door in te zetten.

Interesse? Schrijf je nu in op je favoriete woningen!

Belangstelling voor een woning in Texelwende?